Yemek Yedikten Sonra Kendimizi Neden Yorgun Hissederiz?

Published by Geleceğin Tıbbı on

Birçoğumuz yemek yedikten sonra yorgun hissettiğini ve uykusunun geldiğini söyler. Araştırmacıların bu konuyla ilgili farklı görüşleri olsa da çoğunluğu normal bir durum olduğunu savunur.
Hangi yemeği ne zaman ve ne kadar yediğimiz yemekten sonraki yorgunluğumuzu etkiler.

Protein ve karbonhidrattan zengin besinler diğer yiyeceklere göre daha yorgun hissettirir. Proteinden zengin besinlerde bulunabilen triptofan aminoasidi vücudumuzda serotonin üretilmesini sağlar. Serotonin uykunun düzenlenmesinde etkili bir kimyasaldır. Karbonhidratlar ise triptofanın vücut tarafından emilmesini sağlar. Bu nedenle protein ve karbonhidrattan zengin yiyecekler daha yorgun hissettirir. Somon, ıspanak, süt, vb. proteinden zenginken; makarna, pirinç, şeker vb. karbonhidrattan zengindir.

Bir öğünde çok yemek yiyen insanlar, az yiyen insanlara göre daha yorgun hisseder. Bununla birlikte o gece yeterli uyumamış olmak ve yemekle birlikte alkol almak da yorgunluğu tetikler.

Sirkadiyen ritim dediğimiz vücut saati yemekten sonraki vücut yorgunluğu üzerinde etkilidir. Sirkadiyen ritmi düzenleyen esas etkenler karanlık ve günışığı olsa da ne zaman yemek yediğimizin de etkisi vardır.

PEKİ DAHA AZ YORGUN HİSSETMEK İÇİN NE YAPALIM?
-Az ve sık yemek yiyelim
-Kaliteli uyku uyuyalım
-Egzersiz yapalım
-Gün içinde kısa şekerlemeler yapalım
-Yemekle birlikte alkol almaktan uzak duralım

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURALIM?
Eğer yemek yedikten sonra sürekli yorgun hissediyorsak ve bu durum yaşam kalitemizi etkiliyorsa doktorla başvurmalıyız. Çünkü yiyeceklere olan alerji , çölyak hastalığı , kansızlık , diyabet gibi rahatsızlıklar da yorgunluğa neden olabilir.

Kaynak: Alison FisherMedicalNewsToday

HATİCE NUR YALIM 2.SINIF TIP ÖĞRENCİSİ

Categories: Blog

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *