Açlık Hormonu ‘Grelin’ in Beyin Hücrelerine Mucize Etkisi
Yeni araştırmalarda açlık durumunda mideden salınan grelin hormonunun, beyin hücrelerinin oluşumunu desteklediği ve onların yaşlanmasını geciktirdiği yönünde kanıtlar elde edildi. Aynı zamanda grelinin algıyı güçlendirdiği yönünde de kanıtlar var.
Düşük kalorili yiyeceklerle beslenen hayvanların zihinsel becerilerinde gelişme görüldü. Bunda, grelinin etkisinin olabileceği düşünülüyor. Bunun gibi birçok bulgu, grelinin beyindeki sinir bağlantılarını artırdığını işaret etmekte.
Birleşik Krallık’taki Swansea Üniversitesi’nden Jeffney Davies ve ekibi bu konuyla ilgili yeni bir araştırma yaptı. Bu araştırmayla grelin hormonunun, beyin hücrelerinin bölünüp çoğalmasını tetiklediği net bir şekilde kanıtlanmış oldu.
Araştırmacılar, hormonu, deney kabındaki fare beyni hücrelerine eklediklerinde büyüme faktörünü ve beyin hücrelerinin bölünmesini tetikleyen geni aktifleştirdiği görüldü. Bu sonuçlar, beyin hücrelerinin kaybından kaynaklı bir hastalık olan Parkinson için bir umut olmuştur.
Parkinson hastalığı, titreme, kaslarda katılık gibi belirtilerle kendini gösterir. Davies ve ekibinin yeni araştırmasında, deney kabındaki beyin hücreleri Parkinson hastalığını taklit edecek şekilde yönlendirildiğinde, grelin hormonunun bu hücrelerin ölmesini engellediği görüldü.
Kaynak: İlay Çelik Sezer/ BİLİM VE TEKNİK DERGİSİ
HATİCE NUR YALIM 2.SINIF TIP ÖĞRENCİSİ
0 yorum