Çocuklukta Yaşanılan Travmalar Beyini Etkileyebilir Mi?
Çocukken ihmal edilen veya istismara uğrayan yetişkinler, sonraki yıllarda genellikle daha kötü fiziksel sağlık ve psikilojik sorunlar yaşıyor. Hatta beyinin şeklini değiştirdiğine dair kanıtlar bile var!
Travmatik Olay Nedir?
Travmatik bir olay, çocuğun hayatını veya bedensel bütünlüğünü tehdit eden korkutucu, tehlikeli veya şiddetli bir olaydır. Sevdiği birinin hayatını veya fiziksel güvenliğini tehdit eden bir olaya tanık olmak da travmatik olabilir.
Peki çocukluk travması beyinde nasıl bir etki yaratıyor ve ilerleyen yaşlarda beyni nasıl şekillendiriyor?
Araştırmacılar bu ilişkiyi bulmak için beyin görüntüleme yöntemlerini kullandı. Buna göre beynin sağ anteriyor insulasında ve motor korteksteki nöronların aktivitesiyle şu üç unsur arasında belirgin bir ilişki mevcuttur; çocukluk travması, glütamat konsantrasyonu ve dağınıklık derecesi. Bu da şu anlama geliyor; beynin aktiviteleri çevresel olaylara karşı son derece hassas. Çocukluk travmaları, beynin aktiviteleri tarafından kodlanıyor. Bu sebeple çocukluk travmaları hiçbir zaman unutulmuyor ve geçmişte yaşanmış olmasına rağmen şimdiki zamanda yapılan tüm eylemlere ve deneyimlere etki ediyor. Bazıları çocukluk travmalarıyla mücadele edebilmek için terapiye bile ihtiyaç duyulabiliyor. Bu terapi sayesinde beyindeki kodlamaların iyileştirilmesi sağlanıyor.
Travmaların Etkilediği Yetişkin Hastalıkları:
*Migren
*Alzheimer
*Bağışıklık sistemi hastalıkları
*KOAH
*Alerji ve Astıma yatkınlık
*Kalp ve damar hastalıkları
*Karaciğer ve akciğer hastalıkları
*KANSER
*Yüksek tansiyon
*Felç (stroke)
*Diyabet
*Kemik kaybı
*Büyüme hormonu seviyesinde azalma
*Alkol ve madde bağımlılığı
*Obezite, hafıza bozuklukları
*Depresyon, halüsinasyonlar
*İntihara meyilli olma
*İşe devam etmeme
*Rastgele cinsel ilişkide bulunma
*Riskli cinsel davranışlar
*Şiddete eğilimli olma
*Uyku bozuklukları
Travmatik Çocukluk Anılarıyla Başa Çıkmanın En Sağlıklı Yolu:
Araştırmalara göre ağır çocukluk travmaları yaşayanlar arasında bile düşüncelerini ve duygularını kabul edenler ve geçmişi düşünmeden anı yaşayan kişiler, stresle ilgili en düşük semptomlara sahiptirler. Kısacası kabul etmek, anı yaşamak, hislerimizi ifade etmek düşüncelerimizi benliğimize yöneltir.
Araştırmanın baş profesörü Robert Whitaker: “Araştırmalarımız, ‘farkındalık’ ve ‘kabul etme bilinci’ nin çocukluk travmasından kaynaklanan yetişkin sağlık sorunlarına karşı bir miktar direnç sağlayabileceğini ortaya koymakta. Farkındalık eğitimi, çocukluk travması yaşamış olanlar da dahil olmak üzere yetişkinlerin kendi refah düzeylerini iyileştirmesine yardımcı olabilir” diyor.
Kaynak: https://www.spring.org.uk/2014/09/the-healthiest-way-to-deal-with-memories-of-a-traumatic-childhood.php
https://www.nctsn.org/what-is-child-trauma/about-child-trauma
https://www.uplifers.com/cocukluk-travmalari-yetiskin-beyinleri-nasil-etkiliyor/#ixzz5eCM1q1YG
SAHAR SAMADİ3.SINIF TIP ÖĞRENCİSİ
‘Strong communities raise strong kids’
0 yorum