Influenza Virüsü Neden Kış Aylarında Daha Çok Bulaşır?

Geleceğin Tıbbı tarafından tarihinde yayınlandı

Bilim adamları, grip virüsünün mevsimsel olmasının ve çoğu zaman kış aylarında insana bulaşma eğiliminin olası sebebini keşfettiler.

Influenza veya grip, insandan insana enfekte solunum sekresyonları ile bulaşan viral bir hastalıktır. Grip virüsünün dış tabakası, soğuk koşullarda sertleşen Hemagglutinin adı verilen bir yağlı proteinden yapılır. Virüs, sıcak bir konakçıya girdiğinde, hemagglutinin tabakası eriyor ve virüs, enfekte edici hücrelerle çalışmaya başlar.

Hemagglutinin ayrıca virüsün konakçının hedef hücresine bağlanmasına yardımcı olur, böylece virüs onunla bütünleşir ve içeriğinin konakçı hücreyi istila etmesine neden olur. Yaz mevsiminde yani ortam sıcaklığı çok daha yüksek olduğunda, hemaglutinin kılıfı,virüsü elementlere karşı korumak için yeterince sağlam değildir ve virüs, kişiden kişiye yayılma yeteneğini kaybeder.

Mevcut çalışmada, NIH araştırmacıları, virüsün dış zarının sıcaklıktaki değişikliklere nasıl tepki verdiği konusunda ayrıntılı bir parmak izi oluşturmak için gelişmiş bir manyetik rezonans tekniği kullanmıştır. Bununla birlikte; kışın günler daha kısadır ve güneş ışığının olmaması, düşük D vitamini ve melatonin seviyelerine yol açar. Bu, bağışıklık sistemlerimizi tehlikeye sokar ve bu da virüsle savaşma kabiliyetini azaltır.

Kış aylarında insanlar kapalı alanda daha fazla zaman harcarlar, bu nedenle grip olan ve dolayısıyla virüsü kontrakte eden biriyle aynı havayı soluyan kişilere bulaşma ihtimali daha fazladır.

Her ne kadar diğer faktörler etkilese de, grip mevsiminin ana sebebi, grip virüsünün soğuk, kuru havalarda daha mutlu olması ve böylece vücudumuzu daha iyi istila edebilmesidir.

Kaynak:
www.sciencedaily.com
http://sitn.hms.harvard.edu

BURBUQE ALİJİ 3.SINIF TIP ÖĞRENCİSİ

Kategoriler: Blog

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir