KADINLARIN KORKULU RÜYASI OLABİLİR: SERVİKS KANSERİ

Geleceğin Tıbbı tarafından tarihinde yayınlandı

Serviks Kanseri Nedir?

Bu soruyu cevaplamadan önce serviksin ne olduğuna bakalım. Serviks, uterusun(rahim) alt kısmına verilen isimdir, uterus ve vajinayı(doğum kanalı) birleştirir. Serviks iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşur ve bu iki kısımda farklı tip doku bulunur. Serviks kanseri ise çoğu kez bu iki tabakanın birleştiği alanda başlar.

Serviks kanseri ortalama 35-55 yaş arasında görülür ama bu diğer yaşlarda risk olmadığını göstermez. Cinsel aktif dönem ya da 18 yaşın üstündeki tüm kadınlarda en az 70 yaşına kadar tarama testi yapılmalıdır.
Tarama testinin adı Pap Smear’dır. Tüm dünyada kadınlarda kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biri olan serviks kanserinin engellenmesinde tarama testi Pap Smear’ın önemi büyüktür. Amerika Birleşik Devletler’inde (ABD) servikal kanserli kadın sayısı Pap Smear testi sayesinde dramatik olarak azalmıştır ve bugün için kadınlardaki kanserlerin %2’sinden azını oluşturmaktadır.

Peki Pap Smear Testi Nasıl Yapılr?

Test basit ve genellikle ağrısızdır. Test için en iyi zaman son adet tarihinden 10-20 gün sonrasıdır, adet döneminde yapılmamalıdır.Jinekolog spekulum kullanarak vajinayı genişletir ve vajinanın üst kısmı ile serviksi inceler. Hücre toplanır ve patolojiye inceleme için gönderilir.

Serviks kanseri risk faktörleri nelerdir?

-HPV ile enfeksiyon
-İlk cinsel ilişkinin genç yaşta olması
-Çok sayıda cinsel partnerle ilişki
-Sigara kullanımı
-HIV enfeksiyonu
-Chlamydia enfeksiyonu
-Diğer risk faktörleri

Serviks Kanseri ve HPV Arasındaki İlişkisi Nedir?

Çoğu serviks kanserinin nedeni HPV’nin cinsel temasla geçişidir. HPV’nin birçok çeşidi olmasına rağmen sadece ana tipleri serviks kanseriyle ilişkilidir. En çok ilişkili iki tipi HPV-16 ve HPV-18’dir. HPV ile enfekte olmak serviks kanseri olacağımız anlamına gelmez. İmmun sistemimiz çoğu HPV enfeksiyonun elimine eder. İnsanların çoğu 2 yıl içerisinde virüsten kurtulur. Hastalık Kontrol ve Engelleme Merkezi’ne göre çoğu seksüel aktif erkek ve kadın yaşamları boyunca HPV ile enfekte olacaktır. HPV ayrıca diğer kanserlerin nedeni de olabilir; anal kanser, rektal kanser, vajina kanseri…
HPV-16 ve HPV-18’e karşı aşıyla korunabiliriz.Aşını en etkili olduğu zaman seksüel aktif olmadan önceki dönemdir.bu hem erkeklerde hem de kadınlarda korunmayı sağlar.

Erken yakalanan serviks kanseri için 5 yıllık sağkalım oranları çok iyidir.Bu daha büyük, invaziv kanserler için geçerli değildir.Kanser pelvik bölge içinde yayıldığında veya metastaz yaptığında 5 yıllık sağkalım oranları %57’ye düşer.Kanser bu alanın dışına yayılırsa ACS(American Cancer Society)’ye göre oran %16 düşer.Rutin Pab lekeleri önemlidir.Erken yakalanan serviks kanserinde tedavi başarısı yüksektir.Serviks kanseri gelişmeden önce prekanseröz değişiklikler sıklıkla tespit ve tedavi edilir.Test ve tedavi, serviks kanseri gelişimini önler.ACS’ye göre serviks kanseri teşhisi konan Amerikalı kadınların çoğu testi son 5 yıl içerisinde yaptırmamış veya hiç yaptırmamıştır.

Sonuç olarak serviks kanseri gerekli önlemlerin alınmasıyla ve tarama testleriyle korunabileceğimiz , erken teşhisle tedavi edilebilirliği yüksek bir kanserdir.

Kaynak:
-https://www.healthline.com/health/cervical-cancer
-chrome-extension://mhjfbmdgcfjbbpaeojofohoefgiehjai/index.html

Şeyma USLU
Sakarya Tıp Dönem 3 Öğrencisi

Kategoriler: Blog

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir