Dünyanın En Merak Edilen Beyni ve Serüveni

Published by Geleceğin Tıbbı on

Ünlü fizikçi Albert Einstein, 18 Nisan 1955 yılında, 76 yaşındayken aort anevrizması yırtılması nedeniyle vefat etti. Bu ani ölüm sonrası patolog Thomas Harvey, Einstein’in otopsisini yaptı.
Bu arada tıp etiğine son derece aykırı bir şekilde Harvey, Einstein’in beynini ve gözlerini çaldı. Beynini Özel sıvı içerikli bir kavanoza koydu. Harvey’in amacı nöroloji dünyasında bir çığır açmaktı. Einstein ailesinden bir şekilde izin alabilen Thomas Harvey, bir sinirbilimci değildir.

Patoloji konusundaki uzmanlığının Einstein’in beynini ailenin istediği şekilde bilimsel ve detaylı bir şekilde incelemeye yetmeyeceğinin farkındadır. Hatta Harvey 1988 yılında lisans yenileme sınavını kaybeder ve diploması elinden alınır. Plastik fabrikasında işçi olarak çalışmaya başlar fakat Einstein’in beyninin incelenmesi hedefi karşısında hiçbir engel tanımaz. Dünyanın çeşitli yerlerindeki bilim insanlarına beynin kesitlerini yollar hatta bir Japon doktor Harvey’in evinde kameralar önünde beyni ekmek tahtası ve bıçakla dilimler.
Thomas Harvey, 2007 yılında ölmeden önce beynin elinde kalan parçalarının büyük bir kısmını Princeton Üniversitesi’ndeki Patoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Elliot Krauss‘a teslim eder. Böylece, Einstein’ın beyninin tuhaf yolculuğu ailesinin Harvey’de kalan son parçaları da 2010 yılında, Maryland eyaletindeki Ulusal Sağlık ve Tıp Müzesi‘ne bağışlamasıyla son bulur.

PEKI EINSTEIN’IN BEYNI DIGERLERINKINDEN FARKLI MIYDI?
Einstein’ın beyni, farklı zamanlarda pek çok bilim insanı tarafından incelenmiş. Genel olarak varılan kanı, beynin büyüklük olarak normal insanların beynine göre bir farkı olmamasına rağmen yapısal olarak bazı küçük yapısal farklarının olduğu yönünde. Bilim insanları, beynin kimi bölgelerindeki girintilerin daha derin olduğunu, sağ beyin yarımküresindeki pre-frontal korteks bölgesinin göreceli olarak geniş olduğunu saptamış durumdalar. Bu bulguların, Einstein’in ileri bilişsel yetenekleri ve matematiksel dehası ile uyumlu olduğunu düşünüyorlar. Beyne ait detaylı bulguları özetleyen güncel bir makaleye Brain isimli bir nöroloji dergisinden ulaşmak mümkün.
Kaynak: www.acikbilim.com

BİLGENUR KÜÇÜKAKÇA 3.SINIF TIP ÖĞRENCİSİ

 

 

Categories: Blog

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *